Gyakran ismételt kérdések

1. Megbukok a forgalmi vizsgán ha lefulladok?
Természetesen nem jelent bukási okot ha valaki véletlenül lefullad. Elárulom, hogy mi oktatók, tapasztalt autóvezetők is lefulladunk néha. Még ha az ember napjában 100x csinálja is előfordul mindenkivel hogy "leugrik" a kuplungról.
Nem vagyunk (hála istennek) robotok, nem tudjuk ugyanazt a mozdulatsort ezerszer ismételni.
A forgalmi vizsgán természetesen adódhat olyan szituáció amely következtében sikertelen lesz a vizsga ( pl. valaki a vasúti átjáróban fullad le ), de a miatt ha valaki teszem azt a lámpánál induláskor fullad le csupán hibavonal adható. A forgalmi vizsgán 10 hibavonal jelent a vizsga sikertelenségét.
2. Kategória bővítésnél, ha megbukok a Kresz vizsgán elvehetik a jogosítványomat?
A válasz egyértelműen NEM. Még egymásra épülő kategóriáknál sem kell ettől tartani, hiszen a vezetői jogosultság az egy úgynevezett szerzett jog, melyet korlátozni vagy visszavonni csak bizonyos esetekben lehet. Ilyen például az ittas vezetés, vagy a közúti baleset okozása.
3. Igaz-e az hogy a vizsgabiztosnak bizonyos mennyiségű bukást kell teljesítenie?
Ez abszolút nem igaz! A vizsgabiztos mindig az aktuális tanuló teljesítményét értékeli, nem befolyásolhatja a döntésében az előtte lévők teljesítménye. 2004 óta oktatok, több esetben is találkoztam olyannal, hogy a napi 9 forgalmi vizsgából csak egy-két alkalommal volt az eredmény nem megfelelt.
4. Hányszor vizsgázhatok elméletből? Mennyi ideig kell az elméleti vizsgát letennem?
A Kresz vizsgára nincs maximálva a jelentkezések száma, viszont a KRESZ tanfolyam végétől számított 9 hónapon belül el kell menni vizsgázni és szintén a tanfolyam végétől számított 12 hónapon belül sikeres vizsgát kel tenni, máskülönben a tanfolyamot meg kell ismételni.
Az elméleti vizsga teljesítésének nincs időbeli korláta, tehát a tanfolyam kezdésétől számítva korlátlan idő áll a tanuló rendelkezésére. Az első sikeres Kresz vizsga után 2 év áll a tanuló rendelkezésére, hogy sikeres forgalmi vizsgát tegyen.
5. Milyen szempontok alapján válasszak autósiskolát? Honnan tudhatom, hogy a kiszemelt jó autósiskola-e?
A legfőbb tanácsunk az, hogy ne higgy a meséknek. Felnőtt vagy már ne hagyd hogy "hihetetlen" ajánlatokkal megetessenek! Gondolkozz, számolj utána hogy pl. átlag autó, városi forgalomban, óránként 800-1000 forint értékű benzint fogyaszt el. Aztán ezt az autót szervizelni kell, kötelező biztosítást kell rá fizetni, sok esetben a havi törlesztőrészletét is ki kell gazdálkodni. Ez az összeg durván megegyezik a fogyasztásnál kalkulált 800-1000 forinttal. Egyszerű fejszámolás csupán óránként 1600-2000 forint költsége van annak hogy vezetsz. Mennyi is egy óra a választott iskolánál? Ha az óra e között a két szám között van, uram bocsá' kevesebb akkor az oktató ingyen dolgozik? Te mennyiért dolgoznál óránként?
Mégis hogyan lehet egy ilyen autósiskola gazdaságos? Egyszerű, spórolnak a megtett kilométerekkel! Ezt hogyan lehet? Végtelenül egyszerű! Egy keveset vezetünk, aztán jó sokat beszélgetünk róla, és hipp-hopp máris eltelt egy óra!
A másik gyakorta alkalmazott módszer, hogy a kötelező 30 óra alatt nem lelkiismeretesen készítik fel a tanulót a vizsgákra, aztán bukás esetén pótórát kell venni. Aztán természetesen a pótóra jóval drágább, mint az akciós áron adott óra.
Én mindenképpen azt ajánlanám, hogy vegyük figyelembe az ismerősök, rokonok, barátok véleményét. Kérdezzük meg őket, hogy hol vizsgáztak, meg voltak-e elégedve a szolgáltatással?
Milyen szolgáltatásokat nyújt a kiszemelt autósiskola? Mennyi időt "rabol" el a napomból egy egy vezetési alkalom? Mennyi plusz költséggel jár az iskolába / vezetésre való ingázás?
6. Nagymotor jogsit szeretnék, de még soha nem ültem motoron, merjek belefogni?
Ha elmúltál 24 éves az úgynevezett korlátozás nélküli, vagy másként nagy A kategóriát meg lehet szerezni. Ez azt jelenti hogy teljesítmény és hengerűrtartalom megkötés nélkül bármekkora motort vezethetsz majd. A képzésnél ezért minimum 600 cm3 és 60 lóerős motoron kell tanulnod.
Aki abszolút kezdő azzal a következőként fogunk bele a motoros oktatásba. Az első néhány kört egy robogó nyergében fogod tölteni, hiszen sokak még kerékpározni sem szoktak gyakran. Majd ha már nem szokatlan a két kerék, és a kezelőszervek is már kézre állnak, akkor lépünk egy kategóriával feljebb. Ezt egy 125 köbcentiméteres kismotor nyergében szoktuk elkezdeni. Itt már több órát is eltöltünk a fel és leváltás, a kuplung, és a gáz kezelését elsajátítva, majd ha már jól megy akkor jöhet a "nagy" motorkerékpár.
Miután a rutin oktatást és a vizsgát teljesítettük, jöhet a forgalmi oktatás. Itt is a kezdő lépéseket csekély forgalmú útszakaszon és időszakban valamint az oktatóautó felvezetésével szoktuk elkezdni. Ha már nem szükségeltetik a safety car, kezdődik az igazi forgalmi oktatás, de ekkorra már a jármű kezelése biztonsággal, rutin szinten kell hogy menjen.
7. Ha megszerzem a nagymotor jogsit szállíthatok-e majd utast?
Kizárólag olyan tanulók jelentkezhetnek a korlátozás nélküli "A" kategória megszerzésére, akik már legalább két éve rendelkeznek A1 vagy Ak kategóriával, vagy a 24 életévüket betöltötték. A 24 éves életkor többnyire feltételezi hogy van már B kategóriás vezetői engedélye a tanulónak, és ha ezzel legalább két éve rendelkezik, már nem kezdő vezetői engedély. Tehát akár az első akár a második esetet nézzük az "A" kategóriás vezetői engedély már nem kezdő vezetői engedély lesz, így a korlátozás mely szerint nem szállíthat kezdő vezetői engedéllyel utast ,már rá nem fog vonatkozni.
Egyedül akkor fordulhat ez elő ha valaki 24 éves kora után élete első vezetői engedélyét "A" kategóriából szerzi meg.
8. Hogyan jelentkezhetek át egy másik autósiskolához? Kell-e "bánatpénzt" fizetnem?
Mint olvashattátok fentebb már írtam néhány szuper akciós becsalogatási módszerről.
Ezek a "trükkös" autósiskolák rájöttek arra, hogy nem elég kedvező ajánlatokkal, rádiós nyereményekkel, ingyenes elméleti tanfolyamokkal becsalogatni az embereket az utcáról, meg is kellene tartani a "fejős teheneket". Tudniillik az emberek nem hülyék, ha én egyszer egy olyan fodrászhoz térek be akinek nem vagyok megelégedve a hajvágásával legközelebb nem fogom őt választani. Igen ám de jogosítványt többnyire egyszer csinál az ember az életben!
Sajnos az a tapasztalat hogy a tanulók több bukás után, esetleg több százezer forint lefejése után döbbennek rá, hogy rossz lóra tettek! Ilyenkor próbálnak másik autósiskolához átmenni.
Itt jön az "akciós" autósiskola trükkje! Közli a tanulóval, hogy csak abban az esetben adja ki a tanuló áthelyezéséhez szükséges papírokat, ha bánatpénzt, vagy máshol kauciónak hívott több tízezer forintos összeget fizet! Általában a tanulószerződés apró betűs pontjaira hivatkoznak ha a tanuló nem hajlandó fizetni! Sőt! Volt már olyan iskolavezető aki perrel, bírósági eljárással fenyegette meg a tanítványát ha nem fizet!
Mi az igazság? A tanuló ha nem elégedett a képzőszerv szolgáltatásával, mert azt nem a vállalkozási feltételek szerint teljesíti felbonthatja a szerződést jogi következmények nélkül. Miért? A tanuló nem szegi meg ezzel egyoldalúan a tanulószerződést, hiszen ő a vezetési órákra eljárt, az elméleti képzésen megjelent. Ez esetben az iskolavezetők által fenyegetően hangoztatott egyoldalú szerződésszegés nem valósul meg. Legalábbis nem a tanuló oldaláról, hanem igenis a képzőszerv oldaláról.
Egyszóval a képzési igazolást, mindennemű anyagi ellenszolgáltatás nélkül a képzőszervnek KI KELL ADNIA! Amennyiben mégis valamilyen "kártérítési" igénye van a tanuló felé azt a bíróságon, polgári peres eljárás keretein belül érvényesítheti!
Ide tartozik az elmaradt vizsgadíj vagy a tanórák késedelmes befizetése esetben jelentkező tartozás, az elmaradt haszon nem!
9. Lehet-e tudni előre, hogy ki lesz a vizsgabiztos a vizsgámon?
Nem! Ez csak a vizsga napján derül ki! Aznap reggel, mielőtt a vizsgabiztosok megkezdenék a munkát, sorsolják egy számítógépes program segítségével, ami több szempontot is figyelembe vesz. Olyan autósiskolának a bizottságába nem sorsolja a gép, akihez valami köze lehet a vizsgabiztosnak (pl. ott tanít), azt szintén figyeli azt is a program, hogy egymás után kétszer ne kerüljön ugyanarra a pályára vizsgáztatni.
Minderre természetesen azért van szükség, hogy elejét vegyék a korrupciónak.
10. Lehet-e ugyanaz aki az előző vizsgámon volt / megbuktatott?
Mivel a már említett program ezt a lehetőséget nem vizsgálja elméletileg lehet, gyakorlatilag ez nagyon ritka, talán egy évben egy két alkalommal fordul elő. Természetesen a vizsga kimenetelét nem befolyásolja az, hogy már esetleg „emlékszik” rád a vizsgabiztos, hiszen az értékelés objektív szempontok alapján történik.
11. Hogyan zajlik a KRESZ vizsga?
A Hajdú Bihar megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének vizsgatermében fogsz vizsgázni Debrecenben a Széchenyi u 46/b alatt. A vizsgatermet könnyű megtalálni, a buszvégállomástól gyalog indulva a Csonka torony irányában, a végállomástól kb. 50 méterre jobb oldalon található egy nyitott kapualj amiben sorompó zárja el az utat. A sorompó mellett bemenve az udvar hátsó részében a B épületben lesz a vizsga.
A vizsgára nem kell kiöltözni, de azért ha lehet ne szabadidőruhában menj, tiszteljük meg ennyivel a vizsgát, vizsgabiztost. Az épület előtt, vagy annak teraszán, ha nyitva van az ajtó annak előterében lehet várakozni. Illik ott lenni vizsga előtt 10-15 perccel. Akár egy percet is késel a vizsgát meg kell ismételni. Személyi igazolványt kell magaddal vinni, ennek hiányában jó az útlevél is, de ehhez kell a lakcímkártya is. Akinek valamilyen vezetői engedélye van azt is magával kell vinnie. Fontos, hogy az említett okmányok érvényesek legyenek, mivel lejárt igazolvánnyal a vizsga nem kezdhető meg. Mielőtt a terembe behívnak, a telefonod kapcsold ki, és ha van nálad tankönyv azt add át valakinek aki kint várakozik, vagy a vizsgabiztosnak, ugyanis nem lehet semmilyen segédeszközt bevinni.
A kezdési időpont előtt a vizsgabiztos kinyitja a vizsgatermet, majd felolvassa a névsort. Sorban a vizsgabiztosi asztalhoz kell menni, ott az okmányokat ellenőrzi a vizsgabiztos. Ezt a vizsgalapot kell majd minden vizsgára magaddal hozni. Miután egyeztette az adatokat közli hogy melyik számítógépnél kell helyet foglalnod. A vizsga megkezdése előtt rövid tájékoztatást ad a program kezeléséhez, majd egyszerre indul mindenkinek a vizsga. Ha végeztél a tesztlap kitöltésével az eredményt csakúgy mint gyakorlás során, azonnal megtudod, majd miután a hibáidat megnézted, ismét a vizsgabiztosi asztalhoz kell menni, ahol az eredményt alá kell írni.
Ha netán nem sikerül a vizsga az „A” épületben a pénztárhoz kell menned, befizetni a vizsgadíjat és ugyanabban a helyiségben lehet pótvizsga időpontot kérni. Ezt érdemes minél hamarabb megtenni, így nem kell sokat várni a következő vizsgáig.
A sikeres vizsga esetén telefonon jelezz vissza az iskolavezetőnek, hogy tudjon a vezetésre időpontot adni. Ha nem tudsz telefonálni sem kell aggódnod, a vizsga kimeneteléről automatikus értesítést kap az autósiskola elektronikus úton, így tudni fogjuk hogy sikeres vizsgát tettél.
12. Ha levizsgáztam mindenből mi a teendő, hogyan kapom meg a jogosítványom?
A sikeres forgalmi vizsga után 3 munkanappal lehet felvenni a vizsgaigazolást a Széchenyi utca 46/b szám alatt, ott ahol a KRESZ vizsga volt. Ha még nem szereztél közúti elsősegélynyújtásból vizsgát, addig ne is menj mert csak ennek a birtokában kapod meg a vizsgaigazolást. Ha nem tudsz bemenni személyesen 2 tanúval aláírt meghatalmazás fejében adják oda másnak.
A vizsgaigazolással aztán el kell menned bármelyik okmányirodába, ott készítenek rólad egy digitális fényképet, és a hatósági díj kifizetése után ami jelenleg 4000 Ft azonban ha ez az első vezetői engedélyed ingyenes kipostázzák a lakásodra a vezetői engedélyed.
AMÍG NINCS A BIRTOKODBAN A MŰANYAG LAPOCSKA NEM VEZETHETSZ!
13. Ha levizsgázok Kresz-ből mennyi időm van hogy befejezzem a jogosítványt?
Az elméleti vizsgák befejeztével 2 éved van rá hogy sikeres forgalmi vizsgát tegyél.
Ha lejár a két az addigi összes vizsgád elveszett új tanfolyamot kell elvégezni és mindenből újra kell vizsgáznod!